mandag 27. desember 2010

Er 60 års aldersforskjell for mye?


Regner med at noen har fått med seg at Hugh Hefner (Playboyeieren) har gifta seg på nytt. Han er blitt 84. Den nye kona er 24, og ja … hun er tidligere Playboypike. Hører jeg folkets gratulasjoner?

Nei, regner med at de fleste synes at dette er sprøtt, snarere enn søtt. Mens de fleste kan skjønne at gamlingen slår til når han har sjansen på en 24-årig blondine, kan vel ingen mistenke henne for annet enn uedle motiver. I bytte får hun rikdom og berømmelse. La oss bare innse det: For kvinner er det mer enn nok. Da kan de holde ut litt tafsing fra en gamling.

Personlig vil jeg ikke klandre verken den ene eller den andre her. Begge har sine høyst rasjonelle motiver, og det mener jeg vi skal respektere. Derfor ønsker jeg dem lykke til! Hugh Hefner var tross alt gift med en eldre dame på 48, så at han ønsker en yngre modell (halvparten så gammel) er forståelig.

Noe annet er det selvsagt når menn fra den norske arbeiderklassen gifter seg med vesentlig yngre kvinner. Da må de regne med skeive blikk fra omgivelsene. Jeg tenker selvsagt på norske menn som er sammen med damer fra utlandet, det er gjerne da aldersforskjellen kan være stor. Selv kjenner jeg til mannfolk på over 60 som har forhold til damer i 20-åra. Min påstand er at begge parter er happy med dette. Begge gir og får. Hvem har da rett til dømme slike forhold nord og ned? Men det er akkurat det som gjøres.

Da glemmer man lett at ekteskap (og parforhold) historisk sett har vært inngått utifra rasjonelle motiver, fordi begge parter har sett seg tjent med det. Myten om den evige forelskelse har jaggu skapt mye ulykke. Nei, det er min påstand at bak ethvert vellykket forhold må det ligge en stor porsjon rasjonell tankegang. Altså, at begge parter ser seg tjent med forholdet.

Når norske menn på over 60 får seg damer i 20-åra er det nettopp dette som er grunnlaget: Mannen får kose seg med en fin dame, mens hun gjerne sikres økonomisk trygghet. Hvem kan fordømme dette? Slik har verden alltid vært, og sannsynligvis vil den fortsatt være.

Dama til Hugh Hefner oppfører seg ikke annerledes, ikke gamlingen heller.